“Yetenek Doğru Eğitimle Olgunlaşır.”
Data Tekno Eğitim kurumları olarak 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde Ovacık, Bağlıca ve Mamak’ta Mesleki eğitim veren; %100 devlet desteği ve LGS puan şartı olmadan, ‘’ Yetenek Doğru Eğitimle Olgunlaşır’’ sloganı ile açılışlarını yapmış olduğumuz okullarımızı Ankara’da üç, Bursa'da bir olmak üzere toplam dört farklı kampüste Makine Teknolojileri, Elektrik-Elektronik ve Uçak Bakım Alanlarında uzman eğitim kadromuz ile eğitim ve öğretime devam etmekteyiz.
Öğrenci
Sınıf
Metrekare Eğitim Alanı
Kişi Eğitim Kadrosu
Evlatlarımızın hayatını etkileyecek en önemli seçimin belki de doğru bir lise tercihinden geçtiğini, günümüz şartlarında sadece üniversite eğitiminin artık yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz.
Öyle bir eğitim modeli olmalı ki; Öğrencilerimiz kültür derslerinden geri kalmadan hem üniversiteye hazırlanıp hem de gelecek yüzyılda en tercih edilen meslek dalında iş imkanına sahip mesleki eğitim alabilsin.
Öğrencilerimiz haftalık 45 saat ders programlarıyla yoğun kültür dersi, İngilizce eğitimi ve mesleki dersleri; aynı zamanda akşam etütleri ve hafta sonu destekleme etüt programıyla hayalini kurdukları üniversite hedefi, havacılık alanında kariyer fırsatı ve istedikleri her mesleğe adım atabilme şansına sahip olabilirler.
Disiplin hayatımızın her alanında bizi mutluluğa taşıyacak olmazsa olmaz kavramlardan biridir. Öğrencilerimiz okula girdikleri andan itibaren havacı üniformasıyla sabah içtimasın da hazır bulunur. Saygıyı, sevgiyi, en önemli değerlerimizi ve havacılık disiplinini 4 yıl boyunca yaşamında içselleştirir.
Aynı zamanda velisi, öğrencisi, idaresi, öğretmeniyle kocaman bir aile olmanın güzelliğini; saygı ve sevginin varlığını kapıdan içeriye girdiğiniz andan itibaren hissedebilirsiniz.
Geleceğimiz olan değerli öğrencilerimizin eğitimi konusunda titiz olmayı en az ailelerimiz kadar önemsiyoruz.
Aynı zamanda meslek ve kültür dersi öğretmenlerini alanında uzman, deneyimli kişilerden seçmektedir.
Mesleki bilgi ve beceri ekonomik başarının temelidir. Ülkelerin iktisadi ve sosyal kalkınmasında önemli rol oynayan meslekî ve teknik eğitimde, öğrencilerimize ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum, tavır ve meslek ahlakını kazandırmak son derece önemlidir. Meslekî ve teknik eğitimde sektörün iş gücü ihtiyacına cevap verebilecek niteliğe sahip, gelişen teknolojiye uyum sağlayabilen, planlama ve karar alma süreçlerine uyumlanabilecek 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde okulumuzda eğitim gören her öğrencimize %100 OSB Dışı Devlet Teşviki desteği verilmektedir.
Mesleki bilgi ve beceri ekonomik başarının temelidir. Ülkelerin iktisadi ve sosyal kalkınmasında önemli rol oynayan meslekî ve teknik eğitimde, öğrencilerimize ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum, tavır ve meslek ahlakını kazandırmak son derece önemlidir. Meslekî ve teknik eğitimde sektörün iş gücü ihtiyacına cevap verebilecek niteliğe sahip, gelişen teknolojiye uyum sağlayabilen, planlama ve karar alma süreçlerine uyumlanabilecek 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde okulumuzda eğitim gören her öğrencimize %100 OSB Dışı Devlet Teşviki desteği verilmektedir.
Lise dönemi, öğrencilerimizin ergenlik döneminde olduğu ve hayatı en çok sorgulağı dönemdir. Alanında uzman psikolojik danışman öğretmenlerimizin desteğiyle, öğrencilerimize yaşam ve kariyer yolculuğunda fiziksel duygusal sosyal ve kişisel ihtiyaçları doğrultusunda rehberlik programları geliştirilir ve uygulanır. Rehberlik programlarında öğrencilerimizin özgüvenlerini, temel sosyal becerilerini, sorun çözme becerilerini, kendisini ve çevresini tanıyarak uyumlu ve mutlu bir yaşam sürmesini destekleyici bireysel ve grup çalışmaları yapılır. Kabiliyetlerine göre akademik ve mesleki olarak yönlendirme yapılır.
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık süreci içinde öğrenci ve velilerimizin gizlilik, güven ve kişilik haklarına saygı gösterilerek her konuda sağlıklı karar verebilmelerine yardımcı olunur.
Öğrencilerimizin sağlıklı şekilde akademik gelişimlerinin sağlanması, sanat, spor ve kültürel alanlarda alacakları yenilikçi eğitim programları ile mümkündür. Bu doğrultuda sanat, spor ve kültür alanlarından en az birine yönlendirilmesi, bilime olan ilgi ve meraklarını keşfetmelerine sebep olacaktır. Hayallerini gerçekleştirecek gücü ve motivasyonu onlara hissettirmek amacıyla maddi manevi destek, teknoloji, bilim adına düzenlenen programların kesintisiz katılımı ve takibi tarafımızdan özveriyle yapılmaktadır.
Eğitimin bir bütünsellik içinde gerçekleştirilmesi, öğrencilerimizin hayat becerisi kazanmaları ve disiplinler arası çalışmalar yapabilmelerine olanak sağlayabilmek adına Simülatör uçuş eğitimi, gerçek uçak üzerinde ve gerçek uçak parçaları ile tam donanımlı atölye ve laboratuvarlarımızda pratik ve uygulamalı eğitim yapma imkanları vardır.
Günümüz şartlarında istediğimiz kadar iyi bir üniversiteden iyi şartlarda mezun olalım, duygusal zekamızı geliştirmemiz gereken bir dönemdeyiz. Duygusal zekâ, duygularınızı anlama ve yönetme kapasitesidir. Duygusal zekâya ilişkin beceriler kişisel farkındalık, kişisel denetim, motivasyon, empati ve sosyal beceri yeteneğidir.
Öğrencilerimizin 9.sınıftan başlayarak iletişim becerilerini güçlendirebilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri, karşılıklı iletişim kurabilecekleri ortamları oluşturarak onların sosyal yönlerini kuvvetlendirmelerini sağlayacak, sadece, diplomanın yeterli olmadığı günümüzde onları kendilerine güvenen, mutlu hissedecekleri ve güçlü iletişim becerilerine sahip birer birey olmaları bizlerin asli görevidir.
Okulumuz tam gün eğitim verilmektedir. Haftalık öğrenim sınıfına göre 43-45 saat arasında ders verilir.
Okulumuz tam gün eğitim verilmektedir. Haftalık öğrenim sınıfına göre 43-45 saat arasında ders verilir.
SHY- 147 belgesi Onaylı Hava Aracı Bakım Eğitim Kuruluşu belgesi anlamına gelmektedir. Bu belgeye sahip olan eğitim kuruluşunun vermiş olduğu eğitimler ülkemiz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün denetiminden geçmiş ve vermiş olduğu eğitimin kalitesi de bu kuruluş tarafından onaylanmış demektir.
SHY-147 belgesi, Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından verilmektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de Uluslararası standartlara uyarak, her türlü uygulamasını ve yönetmeliklerini de uluslararası antlaşmalara bağlı kalarak ve onlara uygun olarak belirlemektedir. Böylece okulumuzun Uçak Bakım Alanı-Uçak Gövde ve Motor Bakım Dalının vermiş olduğu eğitimler tüm uluslararası normlara ve standartlara uygun bulunmuş demektir.
Bir kurumun, SHY-147 belgesine sahip olması o kurumdan mezun olan teknisyenlere çok önemli ayrıcalıklar sağlamaktadır. Bu ayrıcalıklardan en önemlisi de teknisyenlik için belirlenen “temel deneyim” süresinin kısaltılmasıdır. Bu sürenin kısaltılması ise genel olarak teknisyenlik sertifikasının tipine göre değişmektedir. Türbin Motorlu uçakların teknisyenliği (ki bu teknisyenlik için sertifika tipi B1.1 dir) bu süre kısaltması 5 yıldan 2 yıla inmektedir. Aynı şekilde Uçak Elektrik ve Elektronik teknisyenliği sertifikası (ki bu sertifika tipine B2 sertifikası denir) için de bu süre benzer şekilde 5 yıldan 2 yıla inmektedir. Piston Motorlu Uçakların Gövde Motor Bakımı Bölümü mezunu teknisyenler için (B1.2 lisansı)süresinin kısaltılması ise 3 yıldan 1 yıla inmektedir. Kısacası teknisyenler için sertifika tipine bağlı olarak B1.1 ve B2 teknisyenleri için 3 yıllık, B1.2 teknisyenleri için ise 2 yıllık bir avantaj sağlamaktadır. SHY-147 belgesine kolayca sahip olmak maalesef mümkün değildir. Bu nedenledir ki ülkemizde bu yetkiye sahip olan kuruluşların sayısı oldukça azdır.
SHY-147 kapsamında verilen eğitimlerin değerlendirmeleri ise “Bilgi Sınavları”, “Pratik Eğitimler” ve “Pratik Değerlendirmelerden” oluşur. Öğrencilerimiz toplam 4 yıl (8 yarıyıl) süresince SHY-66 Hava Aracı Temel Bakım Personeli Yönetmeliği ve Talimatı ile SHY-147 Hava Aracı Temel Bakım Eğitimi Kuruluşu Yönetmeliği ve Talimatında belirtilen standartları sağlayacak şekilde eğitim alırlar.
Öğrencilerimiz temel eğitimleri bittikten sonra SHY-66 lisansına esas modül sınavlarına girebilirler. Tüm modül sınavları için başarı notu 100 üzerinden en az 75’tir.
SHY-147 mevzuatında B1 (Uçak Gövde Motor Bakımı) veya B2 (Uçak Elektrik Elektroniği-Aviyonik) lisans kategorileri için verilecek toplam temel eğitimin asgari süreleri 2400 saat olarak belirtilmiştir. Bu sürenin %50-60’ı teorik eğitim oranıdır. Modül konuları içerisinde yer alan uygulamalı eğitimlerin uygulama kısımları ise atölyeler, laboratuvarlar, bakım hangarı veya diğer bakım kuruluşlarında gerçekleştirilir.
SHY-147 B1 veya B2 sertifikasın almak için öğrencinin Eğitim Programındaki her bir modül dersine % 90 oranında devam etmesi gerekmektedir. Yani derslere devamlılık zorunludur. Öğrencilerimizin, Temel Teorik Eğitimlerinin ardından Modül Sınavlarından da başarılı olmaları ve ardından pratik eğitimlerini yaparak pratik değerlendirmelerinden de başarılı olmaları gerekmektedir.
“SHY-147 Yetkisine” sahip olmak gerçekten çok zorlu bir süreçtir. Bu belgeye sahip olmak için öncelikle eğitimin tüm aşamalarının belgelenmesi, belli bir kalite denetiminin sağlanması, verilen tüm eğitimin de belgelenmesini gerektirmektir. Öyle ki yapılan tüm pratik eğitimlerin adım adım belgelenmesi ve öğrencilerin bu eğitimlerden eksiksiz olarak geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca verilen tüm eğitimlerin de B1.1, B1.2 ve B2 sertifikalarına sahip pratik eğitmenler tarafından verilmesi gerekmektedir. Teknik bilgi eğitimi kapsamında yapılan her türlü teorik ve uygulamalı çalışmaların tümü kayıt altına alınmaktadır. Bu kayıtların tümü, gerektiğinde denetlemeler sırasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkililerine de gösterilmelidir. Bu nedenle, SHY-147 yetkisini sürdürmek ve devam ettirmek bu yetki almaktan çok daha zordur.
Kısacası SHY-147 tam anlamıyla yepyeni bir yaşam tarzıdır. Öyle ki eğitim için her şeyin başında disiplin ve kurallar gelmektedir. Teknik eğitimin her adımı kurallarla belirlenmiştir. Bu kuralların dışına çıkılması kesinlikle kabul edilemez.
Hafta sonu ve hafta içi ders çıkışlarında telafi amaçlı kurs ve etütler verilir.
Her hafta düzenli deneme sınavı yapılıp analizleri sonucunda eksik olduğu konular ile ilgili çalışma ve etüt programı yapılmaktadır.
Üniversiteye yönelik kursların yanı sıra öğrencinin teknik kabiliyetini arttıran:
ACad, Catia, Solid Works, Proteus, MatLAB gibi programlar öğretilir.
Ayrıca kodlama-yazılım programları, Ardunio ve robotik kodlama eğitimleri verilmektedir.
“Kendi Drone’unu kendin yap”, “Gokart yapımı”, “Yenilenebilir enerji kullanımı” gibi işler çerçevesinde proje geliştirme kabiliyetleri kazandırılır.