15.12.2020

Pozitif Yaşamak

Kıymetli veliler, sevgili öğrenciler ve değerli çalışma arkadaşlarım dünya olarak zorlu bir dönemden geçtiğimiz mağlum. Pandemi dönemiyle birlikte alışılagelmiş yaşam tarzlarımızdan, bazı sorumluluklarımızdan, keyif aldığımız aktivitelerden uzaklaşmak veya bunları değiştirmek zorunda kaldık. İnsanları panik ve endişeye iten en büyük tetikleyicilerden biri belirsizliktir ve bizler bu süreçte sık sık belirsizlikle karşı karşıya kalıyoruz. Ancak unutmamak gerekir ki bu dönem geçicidir. Mevcut kurallara uyarak, en az sorunla bu süreci atlatmak da yine bizlerin elindedir.

Sizlerle paylaşacağım konu aslında bu sıralar hayatımızda sık sık yapmamız gereken şeylerden  biri olan pozitif yaşam biçimini oluşturmak üzerinedir. Dr. Windy Dryden’a göre pozitif yaşam için 10 adım vardır.

Bunlar:

  1. Kişisel sorumluluk üstlenmek
  2. Emir verici olmayan esnek felsefeler belirlemek
  3. Gerçeği kabullenmek.
  4. Yenilgiye katlanma felsefesi geliştirmek
  5. Kendimize karşı sağlıklı tavır geliştirmek
  6. Sağlıklı olumsuz duyguları yaşamaktan kaçınmamak
  7. Eleştirel ve yaratıcı düşünmek
  8. İlgi alanları geliştirmek
  9. Başkalarıyla olan ilişkilerimizi geliştirmek
  10. Kişisel değişime yönelik gerçekçi bir görüş geliştirmek.

Yukarıda belirttiğim on madde tabi ki hayatımıza bir anda yerleştirebileceğimiz şeyler değildir. Ancak unutmamak gerekir ki kişisel gelişim ve değişim sadece ufak bir adımla başlar. Genel itibariyle bizler yaşadığımız olay ve durumlara karşı olumsuz duygular geliştirir ve bu duyguları kendimizden başka her şeye yükleme eğilimi gösteririz. Örneğin çalışmamıza rağmen bir sınavdan düşük aldık. Bu sınavdan düşük aldığımız için kendimizi çok kaygılı, aşırı mutsuz hissettik. Bu duygularımız sebebiyle başarısızlığımızı sınavın zorluğuna, öğretmene veya evde gürültü olmasına gibi birçok sebebe bağlarız. Oysa kaygımızın sebebini anlamaya çalışarak kendimizi olumlu anlamda yönlendirebiliriz. Çalışmama rağmen başarısız olduğum için üzgünüm ancak bir sonraki sınav için neleri eksik yapmış olabileceğimi değerlendirebilirim gibi bir bakış açısı geliştirebiliriz. Peki sağlıklı olumsuz duygu ne demek? Olumsuz duygu hiç sağlıklı olur mu diye düşünüyor olabilirsiniz. Pek tabi olumlu duygular yaşadığımız gibi olumsuz duyguları yaşamamız da çok normal ve hatta sağlıklıdır. Mesela çok sevdiğimiz bir insandan ayrılmak zorunda kaldım bu yüzden çok mutluyum demek hiç de normal olmayacaktır. Sevdiğim insandan ayrıldığım için artık her şey çok kötü olacak, çok mutsuzum ve dayanamayacağım da normal değildir. Ancak sevdiğim birinden ayrıldığım için üzgünün ancak bununla baş edebilirim ve bu sorunu çözmek için elimden geleni yapabilirim demek sağlıklı bir olumsuz duygu geliştirmek demektir. Bazen bir şeyler için çabalasak da gerçekleşmeyebilir. Hayatta bir olayın birden farklı sonucu olabilir ve olumsuz olan bizim karşımıza çıkabilir. Bu durumda eğer siz yeterli çabayı sarf ettiğinize inanıyorsanız bu noktada durumu kabullenmek yerinde olacaktır. Mesela maske takmaktan hoşlanmıyor olabilirsiniz. Bu durum arkadaşınızı hiç etkilemezken sizde ciddi bir huzursuzluk durumu yaratabilir. Bu anlamda durumu anlamak, insanları gözlemlemek faydalı olacaktır. Bunun bir salgın olduğunu ve geçici bir süre bu şekilde yaşamamız gerektiğini kabullenirsek bu durum bizim için eskisi kadar zorlayıcı olmayacaktır. Bunun yanı sıra pandeminin hep olumsuz yönlerini görüyoruz. Oysa bu süre zarfında evimizde daha çok vakit geçirdiğimizi, kendimizi daha çok dinleme fırsatı yakaladığımızı gözden kaçırıyoruz. Bu süreçte kendimizle ve ailelimizle ilgili bilmediğimiz yönlerimizi keşfedebilir ve yeni hobiler, eğlenceler üretebiliriz.  Bu şekilde zamanımızı da daha verimli geçirmiş oluruz. Aslında genel olarak baktığımız zaman düşüncelerimizdeki sert ve keskin yönleri biraz törpülersek çok daha olumlu düşünebileceğimizi ve hissedebileceğimizi fark edeceksiniz. Mesela bir masayı düşünün kenarları sivri olan bir masa. Dengemizi kaybettik ve masanın köşesine bir yerimizi çarptık. Ciddi anlamda yaralanabiliriz. Oysa kenarları daha az sivri ve köşeleri daha yuvarlak olan bir masa da durum aynı olmayacaktır.

 

 

Konuyu toparlamak gerekirse bu süreçte kendimizi olumlu yönde geliştirebilir ve bunu bundan sonraki yaşamımıza da aktarabiliriz. Farklı şeyler geliştirebilir ve yeni şeyler üretebiliriz. Hiç bilmediğimiz yanlarımızı keşfedebiliriz. Düşüncelerimizi ve duygularımızı kontrol edebildiğimizi unutmayın. Her şey ufacık bir adımla başlar. Kendinize şans tanıyın…

 

Psikolojik Danışman

Sezgi YÜCEL    

Dryden, W. (1997). Pozitif Yaşama On Adım. (2. Baskı). İSTANBUL: Rota Yayınları